Inte medlem än? Klicka här!

Johansson och Lindhagens förslag innebär livsfara för sexarbetare

Aftonbladet har valt att inte publicera vår replik av "Regeringens besked: Sexköp ska ge fängelse".

 

Regeringens besked: Sexköp ska ge fängelse, Aftonbladet, fuckförbundet

Fuckförbundet: Johansson och Lindhagens förslag innebär livsfara för sexarbetare

Det gick i förra veckan att läsa om hur Morgan Johansson och Åsa Lindhagen anser att vi bör ta “hårdare tag” mot sexhandeln i Sverige genom att ta bort böter från straffskalan för sexköp. Detta välkomnades av Annika Standhäll, regeringens talesperson för jämställdhetsfrågor, under gårdagskvällens tv-program ”Sverige möts: Direkt”, som jämförde sexköp med organhandel och barnaga.

Fuckförbundet, en sexarbetarledd organisation, anser att detta förslag är rentav livsfarligt för oss som säljer sex idag.

Den eventuella “avskräckande” effekt som ministrarna talar så gott om kommer enbart att innebära att våra kunder blir mindre villiga att ge oss deras personuppgifter, så att vi kan säkerhetskontrollera dem innan vi träffas. Sexarbetare kommer således behöva ta fler säkerhetsrisker bara för att kunna bibehålla sin inkomst och sitt leverne. Såväl sexsäljare som köpare kommer att uppleva ökat stigma när hårdhandskarna åker på, och de som drabbas hårdast är sexarbetande migranter, som fortfarande riskerar deportering under denna föreslagna lagändring.

Trots detta så vill Johansson och Lindhagen utsätta oss för ytterligare fara. Forskning från länder dit den svenska regeringen har exporterat den svenska sexköpslagen har visat att våld och hot ökar efter att sexköpslagar som kriminaliserar kunder introduceras. I Frankrike, där lagen introducerades 2016, rapporterade 42 %, i Läkare Utan Gränsers rapport, att sexarbetare upplever mer våld efter lagen trädde i kraft, och 78% av de tillfrågade fick mindre inkomster och färre kunder. Under en sexmånadersperiod, mellan 2019 och 2020, dog tio sexarbetare i Frankrike.

I Irland rapporterade organisationen Ugly Mugs en 90% ökning av brott mot sexarbetare efter att den svenska modellen introducerades.

Trots att Johansson och Lindhagen förhoppningsvis är medvetna om dessa siffror, kommer de med förslag till lagändringar, utan att rådfråga den grupp som har expertis i ämnet och vars verklighet och säkerhet kommer att påverkas. Hur länge ska politiker ignorera forskning och statistik, och istället basera lagar om sexköp på konservativa, heteronormativa känslor om sex och relationer?

Vi i Fuckförbundet är i gott sällskap när vi pratar om fördelarna med avkriminalisering av sexarbete : Världshälsoorganisationen WHO, Amnesty International, Human Rights Watch, UNAIDS, RFSL samt sexarbetarorganisationer och anti-trafficking organisationer över hela världen, håller alla med om att avkriminalisering är det bästa sättet att stärka våra rättigheter och skydda oss sexarbetare från hot, våld och exploatering. Det är dags för politiker att lägga sina egna moralkonservativa åsikter åt sidan och lyssna på forskning och sexarbetare själva. Det finns en enorm skillnad mellan trafficking och frivilligt sexarbete men denna lagändringen gynnar ingen av oss.

/Elin Björk, sexarbetare och medlem i Fuckförbundet

636 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla