Inte medlem än? Klicka här!

Rättigheter NU!

Såhär i #Pride-tider är det viktigt att komma ihåg hur mycket svårare det var att leva som 🏳️‍🌈 HBTQ för bara några år sedan. Intressant är även att dra paralleller med hur det är att leva som sexarbetare i Sverige idag, 2019.

🏳️‍🌈 1944 Homosex avkriminaliseras och istället förklaras homosexuella vara "mentalsjuka".

1998 Sexköpslagen avkriminaliserar inte våra sexuella handlingar men vi patologiseras på ett likande sätt. Sexarbetare ses som för skadade/psykiskt sjuka för att veta sitt eget bästa.

🏳️‍🌈 1944 Avkriminaliseringen leder inte till att acceptansen för homosexuella ökar; homosexualitet anses fortfarande skadligt och omoraliskt.

1998 Sexköpslagen leder inte till att acceptansen för sexarbetare ökar; prostitution anses fortfarande skadligt och omoraliskt.

🏳️‍🌈 1950 Pastor Karl-Erik Kejne "avslöjar" en "homosexuella liga" och försöker förhindra att den drar in unga män i osunt leverne.

2011 Kajsa Ekis Ekman "avslöjar" att sexarbetares aktivistföreningar egentligen är en "hallicklobby" som drar in unga kvinnor i prostitution.

🏳️‍🌈 40-70 tal RFSL's medlemmar vågar ej vara öppna. Man använder pseudonymer och nya medlemmar måste rekommenderas av tidigare medlemmar.

2019 Fuckförbundets medlemmar vågar ej vara öppna. Man använder pseudonymer och nya medlemmar måste rekommenderas av tidigare medlemmar.

1934 - 1975 Sexarbetare tvångssteriliseras

🏳️‍🌈 1972 - 2013 Transpersoner tvångssteriliseras

🏳️‍🌈 1978 Byxmyndighetsåldern för homosexuella sänks. 15-åringar anses nu kunna ge samtycke till sex oavsett sexualitet.

2018 En 50 årig kvinna får besök av 5 poliser, en kriminolog och en socialsekreterare som förklarar för henne att hon ej kan samtycka till betalt sex.

🏳️‍🌈 AIDS-krisen. Homosexuella ses som syndiga smittspridare.

AIDS-krisen. Sexarbetare ses som syndiga smittspridare.

🏳️‍🌈 Förr: Beröringsskräcken är stor. Många uttrycker privat att de stödjer den queera kampen men ingen vågar vara öppen utåt.

Förr: Beröringsskräcken är stor. Många uttrycker privat att de stödjer sexarbetares kamp ingen vågar vara öppen utåt.

🏳️‍🌈 Förr: Familjer blir helt förstörda när nån kommer ut som gay. Oro för mobbing, ohälsa och misshandel. En del bryter kontakten.

Nu: Familjer blir helt förstörda när en familjemedlem kommer ut som hora Oro för mobbing, ohälsa och misshandel. En del bryter kontakten.

🏳️‍🌈 1987- 2004 Bastuklubbslagen. Det är olagligt för homosexuella att ha sex på klubb. De tvingas träffas på osäkra platser där de utsätts för våld.

1998 Sexköpslagen. Det är olagligt för sexarbetare att ha sex inomhus. De tvingas vara på osäkra platser där de utsätts för våld

🏳️‍🌈 2003 Homosexuella tillåts adoptera. Detta efter många års offentlig debatt om deras lämplighet som föräldrar.

2019 - Sexarbetare ses fortfarande inte som lämpliga föräldrar. Sexarbetare socanmäls, deras jobb används mot dem i vårdnadstvister, barn tvångsomhändertas.

🏳️‍🌈 2009 & 2003 Homosexuella får leva som sambos, respektive gifta sig.

2017 En man fick 6 månaders fängelse för att ha kört sin flickvän till jobbet. Sexarbetare tillåts i praktiken inte ha vanliga kärleks eller sambo-relationer eftersom partners då kan fängslas.

🏳️‍🌈 Förr: HBTQs förtrycks av civilsamhället. De vågar ej leva med partners. De vräks, avskedas, utpressas, rånas och misshandlas.

Nu: sexarbetare förtrycks av civilsamhället. De vågar ej leva med partners. De vräks, avskedas, utpressas, rånas och misshandlas.

🏳️‍🌈 Nu - HBTQs utvisas till länder där de förtrycks, utsätts för våld och mördas trots protester från RFSL & andra vettiga människor.

Nu - Sexarbetare utvisas till länder där de förtrycks, utsätts för våld och mördas. Ses som det bästa sättet att hjälpa utländska sexarbetare.

🏳️‍🌈 Idag när även straighta och 7-Eleven firar Pride är det lätt att glömma hur totalt normalt homofobi var i samhället. INGEN stod på deras sida.

Tänk på vilka grupper som förvägras sina rättigheter idag. Vilken sida står du på i kampen för mänskliga rättigheter för alla?

#Svpol #Sexworkiswork #EndStigma #RightsNOW